Απάντηση Δημάρχου σε αναφορές για την οικονομική πορεία του Δήμου 

Απάντηση Δημάρχου σε αναφορές για την οικονομική πορεία του Δήμου 

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, κατόπιν επίθεσης που δέχθηκε η δημοτική αρχή από τον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Τσανταρλιώτη, ο οποίος σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ενισχύσει εκλογικά τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Θωμά Λούκα, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, κυριολεκτικά “στο παρά πέντε” θυμήθηκε να μιλήσει για την οικονομική πορεία του Δήμου από το 2014 εντεύθεν, προβαίνει σε μία σειρά διευκρινίσεων, προς αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας.

Ο κ. Τσανταρλιώτης, παρουσιάζοντας επιλεκτικά λογιστικά μεγέθη του ισολογισμού του Δήμου μας με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον, χωρίς να εξετάζει το σύνολο της οικονομικής εικόνας του Δήμου μας,  αλλά και χωρίς να εξετάζει τους λόγους για τους οποίους διαμορφώθηκαν τα μεγέθη αυτά, άφησε να αιωρείται μια εικόνα κακής διαχείρισης και σπατάλης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  Μίλησε, μάλιστα, με δραματικούς τόνους και εκφράσεις που ουδόλως αρμόζουν στη συνετή πορεία που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ως Δήμος, στη διαχείριση των οικονομικών μας.

Τόσο ο χρόνος που επελέγη για τις αναφορές αυτές, όσο και ο τόνος με τον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσανταρλιώτης καταμαρτυρούν με τρόπο πασιφανή τα αληθινά κίνητρα αυτής της τοποθέτησης, που δεν είναι άλλα από την ατυχή απόπειρα ενίσχυσης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Κι αυτό διότι ο κ. Τσανταρλιώτης δεν ξύπνησε ξαφνικά ένα πρωί και αποφάσισε ότι δεν του αρέσει η οικονομική εικόνα του Δήμου μας. Προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγες μόνο ημέρες πριν από τις κάλπες για προφανείς λόγους, που κανείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί.

Οι αριθμοί είναι πολύ χρήσιμοι και φυσικά αδιάψευστοι, αρκεί να ξέρει κανείς να τους διαβάζει και να τους ερμηνεύει σωστά και κυρίως χωρίς προκατάληψη και σκοπιμότητα. Επίσης, οι αριθμοί, όταν παρουσιάζονται αποσπασματικά και χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις, οδηγώντας σε παρερμηνείες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργεί κανείς στρεβλές εντυπώσεις, προς όφελος των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε όλοι, η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ψέμα.

Ο Δήμος μας παρουσίασε πράγματι λογιστικά ελλείμματα, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Τσανταρλιώτης πως οι Δήμοι δεν είναι ούτε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ούτε τραπεζικά ιδρύματα για να κρατούν πλεονάσματα στα ταμεία τους. Οφείλουν να αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ και οφείλουν να ασκούν πολιτική η οποία να είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών, ακόμα και όταν αυτό συνεπάγεται οικονομικό κόστος, αλλά πάντοτε σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο που δεν θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά τους.

Αν θέλουμε δε να διεισδύσουμε στα βαθύτερα αίτια για τη διαμόρφωση ελλειμματικών ισολογισμών, γιατί δεν έγινε καμία αναφορά σε λογιστικά γεγονότα, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της χρήσης, όπως η αξία των αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και οι αποσβέσεις επιχορηγήσεων για πάγια; Γιατί δεν αναφέρθηκε η αύξηση του ενεργητικού από τα 100 εκατ. στα 116 εκατ. ευρώ;  Γιατί δεν αναφέρθηκε η πρόβλεψη επισφαλειών βάσει νομοθετικής διάταξης; Γιατί αποκρύπτονται όλα αυτά τα στοιχεία και ακόμη περισσότερα, τα οποία θα αποτύπωναν όλη την εικόνα;

Η σημερινή οικονομική θέση του Δήμου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν στην οποία βρισκόταν όταν αναλάβαμε και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε γνωρίζει να διαβάζει ισολογισμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν, δαπανήθηκαν από το ταμείο μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική πορεία του Δήμου μας, διατηρώντας παράλληλα το χρηματικό μας υπόλοιπο σε μία κατάσταση άνω των 4 εκατ.  ευρώ και στα εννέα χρόνια που διοικούμε. Δεν παράγουμε χρέη, ούτε βαραίνουμε τον Δήμο με δανεισμό.

Οι χειρισμοί μας είναι αποτέλεσμα αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και εκτελούνται κατόπιν όλων των νόμιμων εγκρίσεων, τηρώντας απαρέγκλιτα τη νομιμότητα. Επίσης, καθώς εξακολουθούν να προσποιούνται πως δεν το γνωρίζουν, θα επαναλάβουμε ότι η οικονομική διαχείριση ασκείται από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε η διαχείριση των οικονομικών των Δήμων να μην είναι υπόθεση των αιρετών.

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε κριτική και σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα κάθε υποψήφιου και κάθε υποστηρικτή του να την ασκεί. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων με μισές αλήθειες, ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικής, που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα κίνητρά του.

e-limnos.gr | Επαγγελματικός Οδηγός Λήμνου
Μετάβαση στο περιεχόμενο