Νέες απόπειρες εξαπάτησης
Σε συνέχεια ερωτημάτων πολιτών σχετικά με την καθιέρωση αργίας την 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του Πολιούχου του νησιού μας Αγίου Σώζοντος, ο Δήμος Λήμνου διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα προβεί στη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.
Ο Δήμος Λήμνου έχει υποβάλει σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο από τα τέλη του 2023, ενώ η νέα Δημοτική Αρχή επανήλθε με νέο αίτημα εντός του τρέχοντος έτους, στο οποίο η Δ/νση Ποιότητας & Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει ακόμη απαντήσει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.
Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι δεν έχει δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ, φέτος η ημέρα της εορτής του Πολιούχου μας Άγιου Σώζοντος δεν θα είναι αργία.
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μικρασιάτισσα μάνα και τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής
Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Κούταλη Λήμνου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μικρασιάτισσα μάνα και τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσία της Δημάρχου Λήμνου κ. Ελεονώρας Γεώργα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τριαντάφυλλου Κατή και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Κούταλης κ. Νικολάου Προβατίδη.
Μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ν. Κούταλης, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής καθώς επίσης και ενός από τους τελευταίους δύτες σφουγγαράδες της Νέας Κούταλης, χτυπημένου από τη νόσο των δυτών, Παντελή Χριστούλια και της συζύγου του Μαρίας.
Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, με προσευχητική παρουσία του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σέργιου Βαρέλια, και των πατέρων Άγγελου Ευαγγελιδάκη και Πολύκαρπου Πρασσά, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας από τη Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Ν. Κούταλης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Νόστος”. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι συμμετέχοντες έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ν. Κούταλης κ. Προβατίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ισχυρό συμβολισμό του αγάλματος της Μικρασιάτισσας μάνας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Στεκόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας που στέκει ολόρθο για να μας θυμίζει αδιάκοπα την προσφορά και τις θυσίες της μέσα στο χρόνο, για να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των αξέχαστων πατρίδων στην Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, στον Εύξεινο Πόντο, στον Βόσπορο και στη δική μας Προποντίδα.
Ποια όμως είναι η αγέρωχη αυτή γυναίκα που τιμούμε σήμερα; Στο πρόσωπό της αντικατοπτρίζεται η ιστορία της Μικράς Ασίας, όπου η ελληνική ιστορία παραμένει ζωντανή σε κάθε βήμα εδώ και 3.000 χρόνια.
Η Μικρασιάτισσα μάνα είναι εκείνη που έφερε στον κόσμο τις γενιές των Ελλήνων που αποίκισαν τη Μικρά Ασία και θεμελίωσαν την δυναμική ελληνική παρουσία για τους επόμενους αιώνες.
Είναι αυτή που στο πέρασμα των χρόνων ανέθρεψε τις γενιές των Ελλήνων, οι οποίοι με τον μόχθο τους και το ακατάβλητο πνεύμα τους καλλιέργησαν τη μικρασιατική γη, διέσχισαν τις θάλασσές της, δημιούργησαν κοινότητες ευημερίας και προόδου».
Καταλήγοντας, ο κ. Προβατίδης σημείωσε:
«Με αυτήν τη σεμνή τελετή έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε και όλες εκείνες τις Μικρασιάτισσες μάνες που αγωνίστηκαν για να βρει και το δικό μας χωριό τη συνέχειά του εδώ, στο φιλόξενο νησί της Λήμνου. Η παλιά Κούταλη της Προποντίδας ζει μέσα από τη Νέα Κούταλη και μας καλεί να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε την προσπάθειά μας να κάνουμε το χωριό μας υπόδειγμα ενότητας και δημιουργίας. Μας καλεί να κάνουμε την κοινότητά μας άξιο συνεχιστή της παράδοσης των Μικρασιατών, που, αν και κατατρεγμένοι πρόσφυγες, βρήκαν το κουράγιο να ξαναρχίσουν από την αρχή, να στήσουν και πάλι τα σπίτια και τις εργασίες τους, και να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα για ευημερία και προκοπή».
Η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα συγχαίρει τη Δημοτική Κοινότητα Ν. Κούταλης για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης- φόρο τιμής προς τη Μικρασιάτισσα μάνα και τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όπως ανέφερε η Δήμαρχος, «πρόκειται για μία εκδήλωση που προκαλεί βαθιά συγκίνηση, όχι μόνο σε όσους έχουν ρίζες μικρασιατικές, αλλά και σε κάθε Έλληνα και σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να αντιληφθεί την τραγικότητα του ξεριζωμού, τη βαριά ευθύνη που σήκωσε στις πλάτες της και έφερε εις πέρας επάξια η Μικρασιάτισσα μάνα. Αλλά συνάμα και το μεγαλείο της αναγέννησης του σπουδαίου αυτού τμήματος του Ελληνισμού που δεν παρέδωσε ποτέ τα όπλα στην μάχη για τη ζωή, την εξέλιξη, την πρόοδο».