Ο Δήμος Λήμνου αποχαιρέτισε τον Ανδρέα Καλαϊτζή 

Ο Δήμος Λήμνου αποχαιρέτισε τον Ανδρέα Καλαϊτζή 

Κατόπιν της αναγγελίας του θανάτου του πρώην Δημάρχου Ατσικής και πρώην Επάρχου Ανδρέα Καλαΐτζή, το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου συνήλθε την Τετάρτη 6 Μαρτίου σε έκτακτη συνεδρίαση και προέβη σε έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο εκφράζει «τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλειά του καλού οικογενειάρχη και εξαίρετου ανθρώπου», καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος Δημάρχου.

Το ψήφισμα προβλέπει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, ως φόρος τιμής προς τον αείμνηστο Ανδρέα Καλαΐτζή, αποφασίστηκαν η εκφώνηση επικήδειου από τη Δήμαρχο Λήμνου, η παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία, η επίδοση του ψηφίσματος στην οικογένεια του εκλιπόντος και η τέλεση της κηδείας με δημοτική δαπάνη.

Ακολουθεί ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα στην εξόδιο ακολουθία την Κυριακή 10 Μαρτίου, απευθύνοντας «ύστατο χαίρε» στον αείμνηστο Ανδρέα Καλαϊτζή:

Η Λήμνος αποχαιρετά σήμερα τον Ανδρέα Καλαΐτζή, έναν κατεξοχήν αυτοδιοικητικό άνδρα, που προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο μας ως Έπαρχος Λήμνου από το 1989 έως το 1993 και ως Δήμαρχος Ατσικής για δύο θητείες, από το 2003 έως το 2010, αλλά και σε όλη την πορεία της ζωής του.

Κυρίως, όμως, ο Ανδρέας Καλαΐτζής υπήρξε ένα ιδιαίτερα αγαπητό, δικό μας πρόσωπο, που κέρδισε επάξια την αγάπη και την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα.

Στεκόμαστε με σεβασμό και αποχαιρετάμε τον άνθρωπο που αποτέλεσε υπόδειγμα ενεργού και δραστήριου πολίτη μέχρι την τελευταία του πνοή. Με μόνιμη παρουσία στα κοινά, με αμείωτο ενδιαφέρον και πραγματική έγνοια για τα σημαντικά θέματα του νησιού μας. Με πολύτιμη προσφορά, για την οποία του είμαστε ευγνώμονες.

Ο Ανδρέας Καλαΐτζής ήταν βαθιά δημοκράτης, οξυδερκής, με αυτοδιοικητική σκέψη και χαρισματικός στην επαφή του με την κοινωνία. Ιδιαίτερα ευγενής στις σχέσεις του με τους πολίτες και τους συνεργάτες του, με ευαισθησίες και ευσυγκινησία, δεν δίσταζε να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Υπήρξε μια προσωπικότητα αξιοσέβαστη και αγαπητή, αφού και ο ίδιος είχε και σεβασμό και αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον συνεργάτη, τον εργαζόμενο.

Ήταν μεγάλη η αγάπη του για τη Λήμνο και τους Λημνιούς. Και την αποδείκνυε έμπρακτα με πολλούς τρόπους, όπως με την υποστήριξη ευάλωτων συμπατριωτών μας σε δύσκολες συγκυρίες της ζωής τους, με ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά.

Ήταν πάντοτε στο πλευρό των νέων ανθρώπων, τους οποίους ενίσχυε και παρότρυνε να συμμετέχουν στα κοινά. Συμβουλευτικός και εξαίρετος συζητητής, άφηνε χώρο στον συνομιλητή του, ενώ οι θέσεις και οι πράξεις του είχαν ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό, το όφελος για τον πολίτη.

Γνώριζε καλά ότι η πολιτική είναι ένα εργαλείο μακροχρόνιας προοπτικής και το απέδειξε έμπρακτα με το έργο του.

Ως αυτοδιοικητικός σχεδίασε, υλοποίησε, αναζήτησε και δημιούργησε προϋποθέσεις, συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις και όσα μέσα του παρέχονταν στην ανάπτυξη του νησιού μας.

Ήθελε να κάνει το μέγιστο δυνατό για τον τόπο του.

Ως δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Ατσικής, συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την εξέλιξη μέσα από έργα που έδωσαν αναπτυξιακή ώθηση και σε περιοχές λιγότερο ευνοημένες, θέτοντας παράλληλα θεμέλια και για το μέλλον.

Ολοκλήρωσε τη μελέτη του έργου αλιευτικό  καταφύγιο Αγίου Ερμολάου ενώ κατά τη θητεία του ξεκίνησε και η υλοποίηση του έργου οδοποιοίας Ατσικής-Άγιος Ερμόλαος. Υλοποίησε το έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Ατσική και το Καρπάσι, ολοκλήρωσε δίκτυα αποχέτευσης στις Κοινότητες του Δήμου και παράλληλα ετοίμασε μελέτες σύνδεσης οικισμών όπως του Βάρους και του Προπουλίου με τη μονάδα. Ολοκλήρωσε επίσης  μελέτη έργου βιολογικού καθαρισμού για τα χωριά Σαρδές και Δάφνη. Ετοίμασε τις μελέτες έργων ασφαλτόστρωσης από τον Κατάλακκο προς το Γομάτι και από τις Σαρδές προς τον Άγιο Δημήτριο. Στον Άγιο Δημήτριο  ανακαίνισε το Δημοτικό Σχολείο και ανέγειρε Νηπιαγωγείο. Έδωσε έμφαση στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου του και  στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ατσικής τοποθετήθηκε κατά τη θητεία του ο πρώτος πλαστικός χλοοτάπητας. Επανεκκίνησε τις προσπάθειες και τις διαδικασίες για τον αναδασμό της περιοχής .

Εκείνα που κυρίως  χαρακτήριζαν τον Ανδρέα Καλαιτζή ήταν η διορατικότητα και η μαχητικότητά του , στοιχεία που διατήρησε ως το τέλος, ως πολίτης του νησιού μας και ως Έλληνας πολίτης. Οι παρεμβάσεις του στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα κι η σταθερή επικοινωνία του με τον πολιτικό κόσμο, στόχευε στην ανάδειξη και την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο.

Ως την τελευταία ημέρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι  μόλις δυο μέρες πριν φύγει , συνάντησε τυχαία τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Αρχοντίδη , τον σταμάτησε και του απευθύνθηκε με αγωνία : «Να σου δείξω την περιουσία του Δήμου , να σε ενημερώσω. Είμαι εδώ για ο, τι χρειαστείς!»

Το έργο του και η παρουσία του θα μας μείνουν αλησμόνητα.

Η απώλειά του μας συγκινεί όλους.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις κόρες του για τις οποίες ήταν υπερήφανος , τη σύζυγο, συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο του στη ζωή Μάλαμα και σε όλους τους οικείους του και προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Αιωνία του η μνήμη .

e-limnos.gr | Επαγγελματικός Οδηγός Λήμνου
Μετάβαση στο περιεχόμενο